Книги

boje

Боже, защо Господ лъже?

 

allah

 

Аллах, милост нямаш ли?

 

screenshot_1

Любиш ли, ти Бог си!

 

0-02-05-b1b206de5840b7dce7f8b0b96a2ccebf1185f330bbd3f66ecd8c502dfc1edaaf_full (1)
Орисани да избираме!

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

За да закупиш закупиш или поръчаш книги на Нидал Алгафари, Мадлен Алгафари, на издателство Алгафари и препоръчани книги онлайн, натисни тук.*


 

boje„Боже, защо Господ лъже“ е история за любовта. Любов, която ни показва Бог. Любов, за която не е от значение плътта на „простосмъртните“, а  любовта на „безсмъртните“ души. Любов в един объркан свят, където съдят по измислени правила, приписвани на Господ.
Това е роман, събрал в едно много истории: любовни и житейски. В мистични преживявания увличат читателя живописно вплетени в сюжета стари български обичаи: лазарство, калушарство, нестинарство, спасовден…
В романа се п ресичат съдбите на героите Божидар, Стоян, Богомил, Ангелина, Калина и Цвета, „създадени „по свой образ и подобие“ божии чеда“. И на още около четиредесет други- живи, цветни, ярки и запомнящи се образи. Почти като на филм.
Действието на романа се развива във време, когато предразсъдъците, основани на „божии“ заповеди определят съдбите на хората.
Злокобна участ надвисва над семействата и челядта им, като образува кръговрат от последици и събития – от добри и чудотворни, та чак до безплодие, чума и смърт.
Роман за две „дружки“, влюбени в един момък. Но на неговото сърце лежи само една, която той люби до сетния си дъх.
Роман за двама братя, намерили се в несполуки, които никой от тях не може да предотврати. По път, предначертан от малките избори в живота им.
Тази книга ни учи да вярваме в себе си и да приемаме любовта като висше проявление на божията благодат. Отваря ни врата към истинската вяра и не ни спестява истината за цената и. Защото това е вярата в божественото в нас. И ако това е ерес, така да е…
Кой ще надделее – разумът или сърцето, Господъ или Богъ?
Разберете сами…

„Боже, защо Господ лъже?“ – откъс

allah„Аллах, милост нямаш ли?“ е втората част на трилогията, която представя любовта извън верските традиции и ограничения. Много умело авторът вплита още културни традиции и ритуали в повествованието за познатите ни герои. Естествено и логично са събрани елементи от българската култура и на българите християни и на българите мюсюлмани, каквито са били те във времето от 1700- та до 1800- та година. Описани са както кушиите на Тодоров ден, така и Курбан Байрама .
Свързваща нишка на целия сюжет отново е любовта. Приемана за свята и обединяваща както верите, така и вярващите. В беда и щастие събират молитвите си мюсюлманите, християните, евреите…
В тази втора част от трилогията любовта изправя героите пред нови и различни изпитания. Подтиква ги към действия, непривични за времето си. Невеста избягва от съпруга си с мъж, пленил  сърцето ѝ. И той- отдаденият изцяло на любовта си към Бога и Божията майка, разкъсван от угризения, избира любовта към севдата си.
Много умело авторът убеждава, че любовта е пътят към Бога. И за това правилата, налагани от религиите, са безсилни пред нея. Без значение е каква е вярата ти: дали си християнин, мюсюлманин, евреин и пр, от значение е само и единствено тя – любовта между божествените души. Душите на двама влюбени, не намерили  път един към друг навреме, дори след години се намират. И когато са близо до своето щастие, Господ отново ги поставя в изпитание, за да даде Бог шанс на любовта им. Какво ли им е отредил изборът , който те правят?
Тук ще намерим и историята на исторически познатия Емин ага и циганката Алгара – пълна с обрати и невероятни  стечения на обстоятелства. Алгара, влюбила страстно в момък, прилага любовна магия, за да спечели сърцето му.  Но по волята на съдбата, любовта се “стоварва” върху Емин Свирепия. И смирява разбойника, който с един замах опустошава цели села и градове, избива и ограбва много родове.
Богомил и Цвета са на кръстопът, отвеждащ ги в различни посоки. Предоставя им много нови възможности – на единия му показва нов различен свят – интересен и изпълнен с изкушения. На другия предоставя възможност за изява и голяма слава. Какво ще се случи? Разберете, като прочетете книгата.

„Аллах, милост нямаш ли?“ – откъс

screenshot_1

В тази трета част героите търсят обичта и… я намират. Те обичат въпреки! Нашите мъдри предци познавали обичта в най-чистия ѝ вид.Видно е от обичаите, традициите и бита им. Примери са: Спасовден, Еньовден и начинът, по който са играли хорото.

Едни от героите ще извървят трънливата, стръмната и лъкатушещата пътека на изборите си – свои и чужди. И ще стигнат до красивата райска поляна на надеждата им. Ще са щастливи. Други пък ще продължат да търсят, да очакват, да грешат и колкото повече стъпки правят напред, ще разбират, че са подминали поляната си и ще се върнат. Богомил ще придобие слава нечувана. Ще се срещне със султана и от него ще получи признание. Ще се случат още две чудеса. Ще се роди Ясмин, а лудетината на Бели извор – Цвета ще се смири. В третата част ще научите за село Долян, за което малко се знае сега, но тогава в него и околностите му се провеждал един от най- големите панаири в султанството. Стоян ще изпълни обета си, даден към Христа при сбъдването на желанието му. Обичта, прегърнала Козма и Ангелина, ще ги дари с неочаквано щастие. Стефан и Йоаникий ще получат нишани свише и ще преобразят манастира. А какво ще се случи с Цвета, Мехмед, Емин ага и Алгара, ще разберете, като прочетете по- нататък.

“Любиш ли, ти Бог си! – откъс!

 

0-02-05-b1b206de5840b7dce7f8b0b96a2ccebf1185f330bbd3f66ecd8c502dfc1edaaf_full (1)Приятели,

с последните изписани редове на този том се сбогувах с героите от романа ми. След като достигнаха своята самостоятелност, им пожелах да заживеят хиляди животи в мислите на всеки докоснал се до историите им. Някои сте харесали, други – не, при трети може да не сте съгласни с избора на орисията им, ала в плетеницата от чувства и емоции, от традиции и обичаи, от обич и любене, от бяло и черно, приемете, че героите са човеци и нищо човешко не им е чуждо

„Орисани да избираме!“ – откъс!


*ДДС е включен в цената. При купуването и поръчката на книги в електронния ни магазин, моля прочетете „Условия“.